Kiraz Gübreleme

Kiraz Gübreleme : EN İYİ KİRAZ AĞACI NASIL OLUR. Kiraz gübrelemenin püf noktası nedir  dersek eğer, ‘gübreleme’ konusundan önce,  atılan gübrelerin  toprakta çözünebilmesini , bitkiler tarafından yarayışlı hale gelip alınabilmesini sağlamak için  toprağın  çalışır  vaziyette olması gerekliliğidir.  Rekor Gelişim, toprağınızın bütün  sorunlarını  çözerek kiraz  fidanlarının  ve  kiraz ağacınızın en  sağlıklı   şekilde gelişmesini sağlar. Ayrıca bozuk ve kuruyan kiraz   ağaçlarının, meyve vermeyen, verimli olmayan kiraz ve vişne ağaçlarının da çok hızlı bir şekilde düzelmesini sağlayarak  verimli hale gelmesini sağlar. Kiraz ağaçlarındaki kurtlanma, bir çok zararlı sinek böcek, örümcek  vb  sorunların  oluşma ve gelme  sebeplerini ortadan kaldırarak sağlıklı ve temiz bir kiraz bahçesine sahip  olabilirsiniz. Rekor Gelişim 2 yılda bir uygulanan çok özel bir toprak düzenleyicidir.  Kargo ücretsiz olarak yurtiçi kargonun gittiği her yere sipariş alıyoruz.  Ağaç başına atım miktarını bulmak için  : 12 KG’ı  1 dekardaki ağaç sayısına bölmeniz yeterlidir. Fidanlar için kullanım oranları daha düşük olup telefon ile bilgi alabilirsiniz.  Yılın her dönemimde uygulanması uygundur. Yazın , kışın ve bahar dönemlerinde her zaman kullanabilirsiniz.  Broşür için Tıklayınız.     LÜTFEN  BROŞÜRÜ İYİCE  OKUYARAK KULLANIN VE  AŞAĞIDAKİ ÜRETİCİ YORUMLARINI DA  İZLEMENİZİ ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUZ. ÜRETİCİ YORUMLARINI İZLEDİKTEN SONRA BİZLERİ ARARSANIZ,   ÇOK DAHA  KOLAY VE  ÇABUK ANLATABİLİRİZ.  0232 364 22 22 (pbx)

Rekor gelişim bir gübre değildir. Doğal kayaçların belli karışım oranlarından oluşan tamamıyla organik bir toprak düzenleyicidir. Rekor Gelişimi sadece bir  kez kullanarak toprağınızı iki yıl boyunca yumuşak, organik maddece zengin, pH ı dengede , kireçlenme sorunu ile karşılaşmayacağınız bir toprak haline getirirsiniz. Rekor Gelişim ile kiraz ağaçlarınızın  son derece iyi bir gelişim göstermesini, çiçek ve meyve tutumunun üst seviyede olmasını, meyvenizin  kaliteli olmasını sağlarsınız. Rekor Gelişim ile toprağınız daha uzun süre nemli kalacağı için sulama masraflarından önemli ölçüde tasarruf sağlarsınız.

Daha önceden yapılan yanlış gübrelemeler ya da  toprağa bitki besin elementlerinin bağlanmasından dolayı ve toprakta varlığı analiz sonuçları ile tespit edildiği halde ağaçta eksikliği açıkça görülen elementler var olabilir. Bu yüzden kiraz ağacı gübrelemesinde kullanılacağımız gübre amacımıza  uygun olmalı, ağacın ihtiyacı kadar ve uygun zamanda gübre verilmelidir. Gübreleme toprakta eksikliği analizlerle belirlenen bitki besin elementlerinin toprağa verilmesidir.

Kiraz ağacı gübrelemesi  öncesinde toprak analizinin yapılması son derece önemlidir. Bilinçsizce verilen gübreler toprağı yorar, yıpratır ;  bunun yanı sıra da üreticiler için boşuna yapılmış bir masraf olur. Kiraz gübrelemesi yapmadan önce yaptırmanız gereken toprak analizi ile  birlikte toprakta hangi bitki besin elementinin eksik olduğu anlaşılmalı ve sonuca uygun bir gübreleme programı yapılmalıdır. Tabi şunu da belirtmeden geçmeyelim. Kirazın gübrelenmesinde üretici için ; eksik besin elementlerini toprağa vermekle  iş son bulmuyor. Çünkü bu elementlerin kiraz ağaçları tarafından alınıp alınmadığını bilmiyoruz.

Bazı elementler toprakta başka formlara dönüştükten sonra bitkiler tarafından alınırlar. Eğer toprak yapısı sağlıklı değilse, toprak çalışmıyorsa  gübre toprakta çözünemeyebilir ,  bitkiler de gübredeki bitki besin elementlerini bünyelerine alamayabilirler. İşte bu durumu anlamak için yaprak analizinin yapılması da önem taşır.

Toprakta var olan elementler yaprakta yoksa bu durum  bize toprakta ,  ağacın kök sisteminde ya da iletim demetlerinde bir sıkıntı olduğunu söyler.  Burada  kiraz ağacı  beslenememiş olur, dolayısıyla yetiştirilen üründe kalite ve verim kaybı olur.

Kiraz meyvesinin kalibresi düşük, şekli bozuk , tadı lezzetli olmayabilir. Üretim faaliyeti sonucunda hem nitelik hem nicelik yönünden iyi bir ürün alamayan üretici  iyi bir kazanç elde edemez bunun yanı sıra  gübreleme adına yaptığı masraflar amacına ulaşmadığı de için boşuna masraf yapmış olur.

Kiraz ağacı  gübrelemesinde gübreleme miktarı  konusunda   yıllık sürgünlerin uzunluğu bize bir fikir verebilir. Örneğin yetişkin kiraz ağaçlarında sürgün uzunlukları yaklaşık olarak 60 cm kadar ise kiraz ağacının  gelişimi normaldir. Kiraz ağacı henüz meyveye yatmamış ise  ağaçtaki sürgün uzunluğu bu aşamada  60 – 90 cm arasında ise  kiraz ağacımızın gelişiminin olumlu yönde ilerlediğini görürüz.  Eğer sürgün uzunlukları 90 cm den daha fazla ise bu durumu azot uygulamasının fazla olmasına  ya da fazla sulama yapılmasına bağlayabiliriz. Sürgünler 60 cm’ den kısa ise bu durumunda sulamanın azlığından ya da azot noksanlığından kaynaklandığı düşünebilir.

Kiraz ağacı gübrelemesinde verime yatmış bir ağaca fosforlu ve potasyumlu gübreler  sonbahar ya da erken ilkbaharda, azot uygulamaları ise erken ilkbaharda,  çiçek dökümünden sonra ve  hasattan sonra olmak üzere üç seferde verilmelidir. Kireçli topraklarda azotlu gübre olarak amonyum sülfat tercih edilmesi uygundur.

Havasız toprak şartlarında bitkiler demirden faydalanamazlar. Kireçli, pH’ı yüksek topraklarda kiraz ağacının demir elementini alımı  zayıflar ve yapraklarda kloroz hastalığı görülür. Sıkışık topraklar, aşırı yağışlar, yüksek taban suyu da demir alımını engelleyen unsurlardır. Hasta yapraklar daha sonra dökülür ya da yapraklar normalden daha küçük kalır. Sürgünler kısalır ve uçlardan geriye doğru kuruma başlar.

Bitkilerde vegetatif aksamın gelişmesini sağlayan azot elementi bitkilerin temel yapı taşlarındandır.  Kiraz ağacında azot eksikliği  sonucunda bitkinin vegetatif gelişimi olumsuz etkilenir. Kiraz ağacının yaprak ve gövde sistemi zayıf olur. Vegetatif gelişme periyodu kısalır.  Azot eksikliği sonucunda bitkiler erken  erken çiçek açar ve çabuk yaşlanır.

Sadece azot değil eğer toprak organik maddece de fakir ise kiraz meyvelerinin kalibreleri küçük olur,  toprakta soğukluk ya da aşırı kuraklık olabilir. Bu sorunu çözmek için  toprak ve yaprak analizi yaptırılmalı ve sonuca göre doğru gübreleme uygulaması yapılmalıdır.

Eğer toprakta azot miktarı fazla ise bu seferde kiraz ağacının  vegetatif gelişme periyodu uzar ve çiçeklenme  gecikir . Dal, sürgün ve yaprak miktarı fazla, geniş ve uzun olur. Buna karşılıkta generatif gelişme yani üreme organlarının gelişmesi zayıf kalır. Meyvelerde geç olgunlaşma meydana gelir. Kiraz meyvelerin raf ömrü kısalır ve kirazlar bazı depo hastalıklarına karşı daha hassas olurlar.

Özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde yıkanma olmadığından dolayı  Ca oranı toprakta yeterli ya da fazladır. Ancak yağışlı bölgelerde yıkanmanın çok fazla olduğu yerlerde Ca gübrelemesi gerekebilir. Kalsiyum eksikliğinde kiraz meyvelerinde hasada yakın dönemde ya da depolama sırasında meydana gelen kiraz meyvesinin kabuğunun üzerinde şekil bozukluğu yaratan kahverengi leke oluşumu görülür. Ca noksanlığının belirlenmesinde yaprak analizleri maalesef  faydalı olmamaktadır.

Çünkü yapraklarda bulunan kalsiyum kiraz meyvelerine  taşınamamaktadır. Kalsiyum noksanlığını gidermek için doğrudan meyveye Ca içeren çözeltiler püskürtülür. Magnezyum da kalsiyum elementi  gibi topraktan kolay yıkanabilen bir elementtir. Eğer toprakta yeterince magnezyum yoksa yapraklarda delikler oluşur. Sürgün ucundaki yaprakların renkleri açılır ve yaprakların dökülmesi hızlanır. Ayrıca fazla miktarda potasyumlu gübre verilmesi Mg noksanlığına yol açabilir. Magnezyum fazlalığı toprakta nadiren görülür ve potasyum alımını engeller.

Kumlu, hafif tekstürlü topraklarda yetiştirilen kiraz ağaçlarında potasyum noksanlığı  daha sık görülür. Potasyum noksanlığı belirtileri  maalesef hemen görülmez. Önce önemli oranda gelişmede yavaşlık ya da gerileme görülür. Daha sonra kloroz ve nekrozlara rastlanır.

Potasyum noksanlığı kiraz yapraklarında kıvrılma ve kırmızımsı kahverengi lekeler oluşur. Sürgün uçlarında zayıf çiçek oluşumu ve normalden küçük meyveler oluşur.

Eğer toprakta yeterince fosfor bulunmuyorsa yaşlı yapraklarda sararma, kalın yaprak görünümü, mavimsi yeşil veya mor renk oluşumu gözlemlenir. Fosfor fazlalığı; demir, çinko ve bakır gibi bitki besin elementlerinin alımını engellediğinden dolaylı bitkiye zarar verir.

Kükürt bitkide proteinlerin bileşiminde bulunur. Klorofil oluşumu için gereklidir. Kiraz ağaçlarında  kükürt eksikliğinde azot eksikliğine çok benzeyen belirtiler görülür. Yani kiraz yapraklarında  sararma gözlemlenir. Ancak aradaki fark, sararmanın önce genç yapraklarda olmasıdır. Azot eksikliğinde ise sararma yaşlı yapraklarda gözlemlenir.

 

Anahtar Kelimeler :

Kiraz Ağacı Gübreleme, kiraz gübre çeşitleri, kiraz gübre isteği, kiraz ağacı gübreleme, kiraz gübre zamanı, kiraz ağacı gübreleme programı, Kiraz Gübreleme,kiraz ağacı gübrelemesi, kiraz gübreleme programı, kiraz ağacında gübreleme, kiraz gübreleme takvimi, kiraz ağaçlarında gübreleme, kiraz gübreleme takvimi, kiraz ağaçlarında gübreleme programı, kiraz gübreleme zamanı, kiraz ağaçlarında gübreleme zamanı, kiraz gübrelemesi, kiraz ağaçlarının gübrelenmesi, kiraz için gübre, kiraz bahçelerinde gübreleme, kiraz kış gübrelemesi, kiraz bahçelerinde gübreleme, kiraz taban gübresi, kiraz bahçesinde gübreleme, kiraz ve vişnede gübreleme, kiraz bakımı ve gübreleme, kiraz yaprak gübresi, kiraz bakımı ve gübreleme, kiraz yaprak gübresi ne zaman atılır, kiraz da gübreleme, kiraz yetiştiriciliği gübreleme, kiraz fidanı gübreleme, kiraz yetiştiriciliğinde gübreleme,kiraz gübre