Arpa Gübreleme – Arpa Gübresi – Arpa Nasıl Gübrelenir

Arpa Gübreleme – Arpa Gübresi – Arpa Nasıl Gübrelenir :

Arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisi olup değişik gün uzunluklarına da uyum sağlayabilmektedir. Arpa yetiştiriciliği ülkemizde en geniş üretim alanına sahiptir ve çeşitli toprak tiplerine elverişlidir. Toprak pH isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin (6.5-8.7) şartlarda yetiştiriciliği yapılmasına rağmen en iyi gelişme ortamı pH değeri 7.0-7.7 arasındadır. Buğday ve Arpada verimi en çok sınırlayan unsur yağış miktarı ve yağışın dağılımıdır. Yağış miktarının ve bitkinin gelişme dönemi içinde dağılıma göre bir dekara verilmesi gereken azotlu gübre miktarı büyük önem taşımaktadır. Yine aşağıda da  bahsedeceğimiz gibi malum yağışın önemli olduğu kadar  yağan yağmuru toprağın emmesi ve saklayabilme  kabiliyeti de çok önemlidir. Çabuk çatlayan bir toprak yapısında nem  hızlıca  kaybolur, bu  sorunu aşağıdaki  videoları izlediğinizde  rahatlıkla  çözebildiğimizi görebiliriz. 

Gübreleme Öncesi Toprak Düzenleme :

Arpa için en uygun topraklar; organik maddece zengin, milli, havalanması ve nemliliği uygun, tavlı, nötr reaksiyonlu topraklardır. Uygun olmayan topraklarda doğru toprak düzenleme ürünlerinin kullanılması durumunda toprağın yapısal bozukluklarının giderilmesi,toprağın çözümlenmesi ile birlikte tutulu kalan besin elementlerinin alınabilir hale gelmesi ve toprak düzenlenmesine bağlı olarak rahatlıkla gelişen bitki kökleri tarafından bu besin elementlerinin alınabilmesiyle hiç gübre ihtiyacı duyulmadan da beklenenin de üzerinde mahsul elde edilebilir.  Toprak Düzenleyici ürünlerinin kullanılmasına rağmen besin elementi eksikliğinin devamı durumunda; analiz sonucuna göre ihtiyaç duyulan arpa gübreleme işlemlerinin uygulanmasıyla, toprak düzenleyici ürünlerinin etkisi ile eksik olan maddelerin bitki kökleri tarafından alımı da kolaylaşmış olur ve bu sayede arpada verim artışı beklenin de üzerinde gerçekleşir. Uygulanan gübrelerin toprakta kolay çözümlenmesi ve bitki köklerine kolaylıkla geçebilmesi için toprağın aktif olması, gübrelerin çözülmesine ortam hazırlayacak şekilde tavlı ve verimli olması  gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan gübreler toprakta çözülemeden kalır, bitki köklerine geçemez.  Bu durumda ciddi anlamda hem verim kaybı yaşanır hemde sonraki dönemlerde sadece arpa değil, diğer bitki türlerin yetiştiriciliğinde de sıkıntılar yaşanması kaçınılmazdır. Aşağıdaki videolar izlenildiğinde  doru ve  kaliteli toprak düzenleyici kullanılması sonucunda  hem kardeşlenmenin daha   çok, daha güzel köklendiğini, hastalıklara  karşı daha  dirençli olduğunu ve  içinden çıkan yabancı ot sayısının da  az olduğunu  görebiliriz. Bu söylediklerimizi bütün hubutlar için, Buğday, Yulaf, Çavdar vb   söyleyebiliriz.

https://www.rekorgubre.com.tr/sayfa/bugday-gubreleme-programi

Arpaya  Ne Zaman – Ne Kadar Taban Gübresi Ve Üst Gübresi Atılmalıdır :

Eğer toprak analizi vb bir çalışma  yapılmadıysa arpaya bazı min-mum değerler  verilmelidir. Arpa yetiştiriciliğinde gübreleme işleminde uygulanması gereken ve tavsiye edilen gübre dozları; taban gübre olarak minimum 15 kg/da DAP, üst gübre olarak bitkinin durumuna göre minimum 10 kg/da Azotlu gübrelerdir. Hava şartlarına göre üst gübre ikiye bölünerek de verilebilir. Eğer sulu tarım yapılıyorsa  yukarıdaki değerler  2-3  kat kadar olabilir.  Arpa gübreleme zamanı; taban gübre ekim mibzerle yapılıyorsa ekimle birlikte, serpme olarak yapılıyorsa ekimden en fazla bir hafta önce toprağa verilmelidir. Üst gübre ise kardeşlenme döneminde mümkün olan en erken zamanda bitkinin yanmaması açısından sulamayla veya yağışlarla uygulanmalıdır. Maltlık olarak üretilen arpalarda yüksek protein oranı istenmediğinden proteinin oluşmasında etkili olan azotlu gübrelerin fazla ve geç zamanda kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Aşağıdaki videoları izlerseniz eğer  arpa  ve  buğday arazilerinde  yukarıdaki saydığımız  standart uygulamalar  yanında  ilave  Rekor Gübre A.Ş gübreleme  programından fayda  sağlanmıştır. Yani ekim öncesi Rekor gelişim gübresi, yada  toprağa  püskürtülen mikro gübreler ve  bahardan itibaren de  Yaprak Gübreleri uygulanmıştır. Buğday arpa  yetiştiriciliğinde  ekimden itibaren hangi gübreler kullanılması gerektiği konusundaki tavsiyelerimizi 0232 364 22 22 den mesai saatlerinde arayarak sorabilirsiniz detaylı bilgi alabilirsiniz, en yakın bayi bilgilerimize  ulaşabilirsiniz.